top of page
  • hs2973

Eiendomsprisene i Spania etter Corona


Vi får mange spørsmål om hvordan prisene på eiendom i Spania vil utvikle seg fremover.

Får vi et krakk eller vil prisene stige?


Svaret er at ingen sitter med fasiten. Som for mye annet i verden akkurat nå er det stor usikkerhet. Ingen har erfaring med å spå konsekvensene av å «stenge ned verden».

Coronasituasjonen vil skape økonomiske utfordringer for nasjoner, bedrifter og privatpersoner. I utgangspunktet vil dette tale for en prisnedgang, i alle fall på kort sikt. Men det finnes også momenter som taler for prisoppgang.

I denne artikkelen lister vi opp forhold som kan påvirke prisutviklingen, med hovedfokus på markedet langs kysten i Alicante- og Malagaområdet. Flere av punktene er hentet fra de mange internasjonale aktørene som analyserer og forsøker å forutse fremtiden.

Fasiten har vi om noen år!


Økt søk etter boliger langs kysten

Data fra Spanias største søkemotor Idealista viser økning av søk etter boliger langs kysten. Under karantenetiden har millioner av spanjoler sittet innestengt i sin byleilighet, ofte med små eller fraværende uteplasser.

Mange vil tenke; «Hva hvis det senere kommer noe verre enn Corona, med enda lenger karantenetid? Da vil jeg ha stor terrasse med utsikt over Middelhavet, i stedet for utsikt til en bakgård!».


Livskvalitet

Bolig ved kysten i Spania forbindes med det gode liv!

Coronaviruset har minnet oss på at vi ikke lever evig, og øker fokus på å nyte livet mens man kan. En del kan fremskynde sine planer om å kjøpe feriebolig langs kysten i Spania, der livskvaliteten regnes for å være bedre.


Beliggenhet, utsikt og uteplass vil verdsettes høyere

Etter måneder med karantene innestengt i sitt eget hus vil mange verdsette uteområder og utsikt mer enn tidligere. Det kan tenkes at prisdifferansen for boliger med god og dårlig beliggenhet blir høyere i tiden fremover. De siste måneder er det nok svært mange som kunne tenkt seg privat hage og basseng!


Kjøpegruppen mindre påvirket av økonomiske nedgangstider

En stor del av kjøpegruppen er pensjonister eller voksne mennesker med solid økonomi, som ikke påvirkes av om arbeidsledigheten stiger.


Hvor mange vil være tvunget til å selge?

Coronasituasjonen påvirker privatøkonomien til privatpersoner ulikt. Noen merker knapt forskjell før og etter Corona, mens andre rammes hardt. Det er sannsynlig at enkelte er nødt til å selge sin bolig i Spania så raskt som mulig.

Dette vil medføre at selges aksepterer en prisreduksjon, noe som skaper muligheter for å gjøre gode kjøp.


Kjøpere ikke er i stand til å overta ny bolig?

Ved kjøp av ny bolig er det normalt at kjøper betaler deler av kjøpesummen i byggeperioden, mens størstedelen (50-70%) betales ved overlevering.

Det ble solgt mange hus og leiligheter under oppføring i 2019 som overleveres i 2020. Det kan være en del kjøpere som ikke klarer å overta boligen da deres privatøkonomiske situasjon har forverret seg. Dette kan medføre muligheter for å overta kontrakter på bedre vilkår og således gjøre et gunstig kjøp.


Dette er ikke finanskrisen på nytt

Finanskrisen i 2008 ble utløst av en rekke faktorer, med blant annet høy overproduksjon av boliger kombinert med at bankene sluttet å låne ut penger. Dagens situasjon kan ikke sammenlignes.


Utbyggere utsetter lansering av nye prosjekter

På Costa Blanca og Costa del Sol planla utbyggere lansering av flere store eiendomsprosjekter i mars, april og mai. De fleste av disse er nå utsatt. Utbyggere ferdigstiller igangsatte prosjekter, men ser an utviklingen i markedet før nye prosjekter blir lansert. Forholdet vil redusere risiko for vesentlig prisfall.


Ketchup-effekt til høsten?

Totalt antall eiendomstransaksjoner vil falle i 2020 som helhet. Coronasituasjonen medfører ca 130 000 færre transaksjoner enn normalt for perioden mars, april og mai 2020. Også for juni, juli og august forventes vesentlig lavere antall transaksjoner enn normalt. Når grenser og land åpnes opp igjen, forhåpentligvis til høsten, kan det således komme en ketchup-effekt med mange kjøpere og selgere på banen.


Lave renter

Rentene i eurosonen er lave og forventes å være slik i lang tid, noe som medfører lavere kostnad ved å eie sin egen bolig.


Mangel på alternative investeringer

Usikkerhet i verdensøkonomien og den siste tids børsuro har vist at det er vanskelig å finne trygge investeringer som gir stabil avkastning. Investorer forventes også å spre investeringer mer enn tidligere.

Utleiemarkedet for spanske ferieboliger forventes å være stabilt og godt på lang sikt, noe som kan tiltrekke seg privatpersoner og bedrifter til å gjøre eiendomsinvesteringer i Spania for utleie.


Les mer om2 728 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page